top of page
  • Szerző képeadriennkamaras

Egy szervezet a rászorulókért

A Segítő Angyalok Alapítvány elnöke, Kamarás Adrienn mesélt nekünk.

Bizonyára sokunk számára ismerősen cseng a Food Angels név, de kérlek, mutasd be olvasóinknak!

Három és fél évvel ezelőtt önkéntesként vettem részt ételosztásokon. Az egyik barátnőm többször elkísért és hosszan beszélgettünk arról, hogy nagyon sok olyan barátunk, ismerősünk van, akiken keresztül és az ő segítségükkel nagyszerű, maradandó dolgokat lehetne megvalósítani. Ezután ismerkedtünk meg Hlatky-Schlichter Huberttel, akinek segítségével – az akkor még csak Facebook-kezdeményezésként létező Food Angels mögé – megalapítottuk a Segítő Angyalok Alapítványt. Hubert felajánlotta a Babel Budapest és a KIOSK jól felszerelt konyháit, személyzetének segítségét és magát az éttermet, hogy különböző jótékonysági programokat, rendezvényeket szervezzünk átmeneti otthonokban élő családoknak, illetve, hogy a város egyik legmenőbb éttermének konyháján főzzünk rászorulók és fedél nélkül élő emberek részére. Az egyik fő célunk, hogy olyan élményt és minőségi időt tudjanak az általunk szervezett programokon a vendégül látott családok együtt megélni, amelyekre önerőből nem lenne lehetőségük. Szeretnénk, hogy azok a gyerekek, akik átmeneti otthonokban élnek, elmesélhessék társaiknak az iskolában és az óvodában, hogy olyan helyeken jártak ők is a szüleikkel, amik sokszor teljesen természetes programoknak számítanak más gyerekek számára, úgy, mint játszóházba, moziba, hajókirándulásra, vagy akár étterembe menni.


Milyen volt az indulás?

Különösebb nehézségekkel nem találkoztunk, inkább az a tapasztalatunk, hogy nagyon sok emberben lakozik segítő szándék. Sokszor kaptuk már meg visszajelzésként, hogy azért, mert mi csináljuk, még hitelesebb számukra, amit a szervezettel képviselünk. Induláskor annyi nehézség akadt, hogy nem vettek annyira komolyan és nem nyílt meg előttünk olyan könnyen annyi ajtó mindaddig, amíg nem volt mögöttünk hivatalos, bejegyzett szervezet. Emiatt magánszemélyként kerestem fel vállalkozásokat. Az alapítvány közel két és fél éve működik, időközben közhasznú szervezetté minősítettek minket és idén jogosultak vagyunk már 1%-ok gyűjtésére is.

Kik alkotják a csapatot?

Az alapítványnak Hubert lett az alapítója, jómagam pedig az elnöke. Kormos Dalmától rengeteg segítséget és fantasztikus tanácsot kapunk, Orosz Gábor executive chef pedig csapatával biztosítja nekünk a hátteret a főzéseknél. Kialakult egy állandó önkéntes csapatunk is. Körülbelül 10-12 Angyalkánk van, akik segítségével játszi könnyedséggel sikerül újabb és újabb apró hétköznapi csodát megvalósítani. Ezen felül még csatlakoztak hozzánk önkéntes fodrászok, sminkesek, arcfestők és Bölöni Réka, aki Bukfenc Bohócként már az indulástól segít mosolyt csalni a gyerekek arcára. Amire különösen büszke vagyok, hogy a csapatban mindenki főállású munka mellett, tiszta önzetlenségből, szeretetből vesz részt a munkánkban.


Milyen megmozdulásokat tudtok magatok mögött?

A KIOSK többször adott már otthont különböző gyűjtéseknek, amik által mélyszegénységben élő vidéki kistérségeknek tudtunk vinni játékokat, több ezer mikuláscsomagot. Szerveztünk már önkéntes fodrászok, kozmetikusok, körmösök segítségével „charity plázát” adománybolttal, szépségszalonnal, és ingyenes orvosi szűrővizsgálatokkal fűszerezve. Több alkalommal leptük meg hajléktalanszállók lakóit „fordított vacsorákkal”, ahol több száz fedél nélkül élő embert ültettünk le egyszerre egy családi asztalhoz és együtt, jóízűen beszélgetve porcelán étkészlettel tudtak kétfogásos vacsorát fogyasztani, mi pedig az önkéntesekkel egy-egy napra a város legjobb személyzetévé és pop-up éttermévé váltunk. Több száz átmeneti otthonban élő családot láttunk vendégül villásreggelivel, szerveztünk nekik Mikulás, Nőnap, Gyereknap és Karácsonyi Élményház programokat. Több alkalommal lehetett a KIOSKban úgynevezett „szeretetsütit” kapni, amelyek eladásából befolyt összegből nyári piknikeket szerveztünk. Több száz gyerek életében először járt velünk moziban, játszóházban, lovardában, vagy vett részt hajókiránduláson, ült fel emeletes városnéző buszra. Amire különösen büszke vagyok, hogy a barátainknak köszönhetően egy tízgyerekes család életében először jutott el a Balatonhoz nyaralni.



193 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page